We hebben vier verschillende (eenvoudige) recepten verzameld of wafels te maken. Een lekkere topping moet je zelf bedenken, maar Nutella of slagroom doet het altijd goed op een mooie wafels. 🙂
- Brusselse wafels
- Eenvoudige wafels
- Krokante wafels
- Wafels maken van een pak oliebollenmix
Hieronder vind je de recepten voor de verschillende wafels
Recept voor Brusselse wafels
Ingrediënten:
- 250 gr bloem
- 5 eierdooiers
- 1 theelepel poedersuiker
- 1 mespunt zout
- 1 pakje vanillesuiker
- 1/4 liter melk
- 75 gr boter
- 4 eiwitten
- 40 gr poedersuiker
- 1/4 liter slagroom
Zeef de bloem in een deegkom, maak een kuiltje in het midden en doe de eierdooiers hierin. Strooi de poedersuiker, het zout en de vanillesuiker over de bloem en meng alles goed.
Verwarm de melk en laat de boter hierin smelten. Roer de melk door de bloem.
Klop de eiwitten stijf en schep ze door het beslag.
Verhit het wafelijzer en vet het in. Bak de wafels aan weerszijden goudgeel. Bestrooi vervolgens met poedersuiker.
Recept voor eenvoudige wafels
Ingrediënten voor 6 wafels
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 240 milliliter halfvolle melk
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel suiker
Meng alles door elkaar en bakken maar.
Recept voor krokante wafels
Ingrediënten:
- 250g bloem
- 2 eieren
- 250ml melk
- 75g boter
- 2 schepjes suiker
- 10g bakkersgist
- een beetje zout
Laat het gist rijzen door deze in een glas warm water en 2 schepjes suiker te doen.
Vervolgens het gist uit het water halen en vermengen met de eieren en de gesmolten boter. De melk, bloem en het zout aan dit mengsel toevoegen tot het één vloeibare massa wordt.
Het deeg 3 uur lang laten rusten op kamertemperatuur, voordat je begint met bakken.
Een oud pak oliebollenmix gebruiken om wafels te maken
Kom je nog een pak Oliebollenmix mix tegen in de kast? Gebruik dit pak dan om lekkere wafels te maken! Hier volgt het recept:
Benodigdheden:
- Een pak Koopmans Mix voor Oliebollen,
- 750 ml handwarm water,
- 100 g boter.
Smelt de boter en toevoegen aan de Koopmans Mix voor Oliebollen (of een ander merk) en mixen tot een glad beslag. Afdekken met plasticfolie en 45 min. laten rijzen op kamertemperatuur. Wafelijzer alleen bij de eerste wafel invetten, goed heet laten worden. Beslag erin scheppen en gaar en bruin bakken.
(bron: www.koopmans.nl, 2016)