Categorieën
handige lifehacks

Tips voor je zwembad – schoonmaken en leegpompen

tips om jouw zwembad in top conditie te houden deze zomer. Hoe lang moet je de pomp draaien, wat zijn de kosten etc.

tips voor je (opblaas) zwembad

Hier een aantal tips om jouw zwembad deze zomer in topconditie te houden, je zwembad schoonmaken, maar ook hoe kun je hem leegpompen? Het zwemseizoen is nog niet begonnen, dus ook een paar tips om het zwembad zomerklaar te maken.

PH waarde

De PH waarde van het zwembad moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Bij een te hoge PH kan er algvorming plaatsvinden. Een lage PH is slecht voor de gezondheid. Om het chloor goed te laten werken, is het belangrijk dat de PH waarde precies goed is.

Zwembad schoonhouden

  • Zet een teiltje voor het zwembad, zodat je met schone voeten het water in gaat
  • Haal dagelijks, beestjes en gras uit het zwembad bijvoorbeeld met een schepnetje.
  • Zwem je er een paar dagen niet in, veeg dan met een zachte borstel over de bodem, zodat eventuele algvorming wordt beperkt en het filter zijn werk kan doen.
  • Stofzuig regelmatig de bodem van het zwembad.
  • Dek het zwembad af met een dekzeil, zodat er geen troep in het water komt.
  • Plaats onder je zwembad een zeil.
    Plaats een iets groter zeil, zodat je ervoor mooi je voetenbak met water kunt plaatsen en eventueel het speelgoed er op kunt leggen. Bij de Action vind je al een groot (afdek)zeil van 4x6m voor iets minder dan 9 euro (prijs juni 2021) . Ook bij de bouwmarkt zijn ze te vinden.
  • Als het dekzeil op het zwembad zit kun je het water gewoon filteren door de pomp aan te zetten.  Zo voorkom je dat er nieuw vuil in komt. In bewegend water groeit minder snel algen.
  • Haal het speelgoed uit het zwembad. In de kleine gaatjes en ruimtes van het speelgoed kunnen bacteriën zich ophopen. Dit beinvloed ook de waterkwaliteit.
  • Zorg dat de Ph goed blijft tussen de 7,2 en 7,5 zodat het chloor ook goed blijft werken.

Zwembad afdekken met een goed zeil / dekzeil

Veel afdekzeilen voor het zwembad zijn gemaakt van PE. Dit soort kunststof, dat eigenlijk wel lijkt op een grondzeil of afdekzeil voor een kar, werkt prima. Probleem is alleen dat na verloop van tijd, door de zon en chloor in het water, dit begint af te schilveren. Je krijgt dan kleine blauwe stukjes plastic in je zwembad (microplastics). Ook begint zo’n dekzeil na een jaar te scheuren.

Aanrader is een vinyl afdekzeil te kiezen.  Bijvoorbeeld dit afdekzeil van Intex, op website van Bol.com. Ook wel in de gewone winkel te vinden natuurlijk. Daarmee heb je geen last van deze kleine stukjes plastic in het water. Een vinylen afdekzeil scheurt ook minder snel.

Schoonmaken van het afdekzeil van je zwembad kun je het beste met de tuinslang doen. Hang het zeil aan de waslijn en boen met een zachte borstel of doek schoon.  Eventueel een  beetje groene zeep erbij gebruiken.

Filter – hoe lang aanzetten?

Een zwembad schoonmaken en schoonhouden begint bij het filteren van het water. Laat het filter een aantal uren per dag draaien. Bijvoorbeeld een paar uur ’s ochtends en een paar uur ’s middags en een paar uur ’s avonds. Probeer 8 uur per dag het filter te laten draaien. Zeker in de zomer.

Hoe warmer het weer, hoe langer de pomp moet draaien. Veel gebruikte stelregel is temperatuur / 2 = het aantal uur dat de pomp met filter moet draaien. Dus bij 24 graden, de pomp 12 uur laten draaien. Ook als het afdekzeil op het zwembad zit kun je gewoon de filter aanzetten. Dit is eigenlijk het beste, omdat er dan geen nieuw vuil in het zwembad komt.

Filter zwembad schoonmaken

filter van zwembad schoonmaken

Maak het filter in de pomp van jouw zwembad geregeld schoon. Je kunt hem gewoon onder de kraan goed afspoelen. Het water wordt zo sneller en beter schoon, omdat de filter beter zijn werk kan doen.

Je kunt eerst ook een emmertje met schoon water pakken en daar de filter en eerste keer in schoonspoelen.  Er komt dan al heel wat vuil van de filter af.

Als de filter ook na een spoelbeurt met flink wat water er niet meer schoon uitziet, wordt het tijd om er een nieuw filter te plaatsen.

Heb je de tuinslang al buiten liggen? Spuit dan met de tuinslang het filter schoon. Als je met de sproeikop op de tuinslang de binnenkant en de buitenkant schoon spoelt, gaat het niet alleen sneller, maar kun je ook van binnenuit het filter makkelijker schoonmaken.

Ben je handig? Op deze pagina op FunFactor.nl hebben we een handig filmpje voor een filter schoonmaak apparaat. Zo kun je je filter nog sneller en beter schoon maken.

Wat kost een filter?
Heb je een filter type I:
– online webshops zoals bol.com – 2 filters ongeveer 10 euro
– praxis in de winkel: soms vanaf 3,99 voor 2 filters. Meestal 8 euro voor 2 filters.

Water – hoeveel zit er in een zwembad?

Hoeveel water zit er eigenlijk in een zwembad? In een Bestway opblaasbaar zwembad (2,60 Binnenring / 3,05 m buitenkant onder) gaat ongeveer 3,6 m3. Met het vullen van zo’n zwembad ben je dan ongeveer 3 a 4 uur bezig.

Zorg er het hele seizoen voor dat er voldoende chloor in je zwembad zit. Een pot met 500g quick chloor tabletten kost ongeveer 10 euro. Deze lossen vrij snel op. Er zijn ook chloortabletten die er ongeveer een week over doen om helemaal op te lossen.

Moet je het water vervangen? Kijk even hier, met een pomp gaat natuurlijk het snelst, maar een paar tuinslangen doen ook hun werk.

Zwembad opwarmen

Wil je het water sneller laten opwarmen? Zorg er dan voor dat je dekzeil op het zwembad ligt bij zonnig weer en zet ook de pomp aan. Het verwarmde water onder het dekzeil wordt dan rond gepompt. Het koudere water komt dan weer aan de bovenkant onder het dekzeil om opgewarmd te worden.

Hoeveel kost het zwembad per jaar?

Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe groot jouw zwembad is. Heb je een rond zwembad met een doorsnede van 3 meter, dan gaat er zo’n 3,5 kuub water in. Als je dit goed schoonhoudt, en voldoende schoonmaakproducten instopt, dan hoef je het water het hele seizoen niet te vervangen.

Per jaar gaat er (ook afhankelijk van het gebruik) wel een halve kilo chloortabletten in, en ongeveer een halve kilo Ph- tabletten.

Warm weer

Vooral als de temperatuur van het water stijgt, is het belangrijk dat je het water schoon houdt. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk troep in het water zit en dat er voldoende chloor in het water zit. Zo zorg je er voor dat er geen algen en veel bacteriën in het water gaan groeien. Laat ook de pomp werken, want in bewegend water groeien algen minder snel.

Zwembad leegpompen

Lukt het toch niet om het zwembadwater goed schoon te krijgen, of wil je het zwembad opruimen voor de winter? Pomp dan het zwembad leeg. Hier een paar tips rondom het leegpompen van je zwembad.

Verschillende soorten zwembaden

Er zijn verschillende soorten zwembaden, hieronder de voor en nadelen. We beschrijven alleen de opbouwzwembaden, dus de zwembaden die je alleen in de zomer plaatst.

Zwembad zonder buizen, met een opblaasrand – Grote voordeel is dat je deze snel kunt opzetten. na verloop van tijd beginnen ze wel iets uit te zakken, waardoor hij niet meer zo hoog is als vlak na aankoop. Het mooie van deze zwembaden is ook dat je je niet tegen de randen/buizen kunt stoten. De zwembaden zijn meestal 60 tot 84 cm hoog. Er zijn een paar uitzonderingen van max 120 cm. Dan zit er wel een trapje bij.

Zwembad met buizen – zijn er in verschillende hoogtes. Ze zakken niet uit en je kunt eigenlijk meer oppervlakte van je zwembad ‘echt’ gebruiken. Ook kun je makkelijk een trappetje plaatsen. De hoogtes verschillen van 40cm tot 1,30m hoog.

Overkapping over je zwembad

Handig om er voor de zorgen dat het water niet te snel afkoelt, maar een overkapping zorgt er ook voor dat er geen vuil in het water komt. Het is vrij prijzig, maar dan het je ook wel iets. In voorjaar 2020 was een EXIT® zwembad + overkapping (Ø300 x 76 cm ) bij de Lidl te koop voor ongeveer 300 euro.

Voorbeeld van overkapping voor een opblaaszwembad / zwembad met buizen.

Bij de winkels van Welkoop zijn (zomer 2021, maar ook al voorjaar 2022) de overdekte zwembaden met overkapping ook te krijgen. Ze zijn er in verschillende formaten.